bazilah abu hassan bazilah abu hassan: September 2013

Monday, 30 September 2013

Pengalaman Haunted Hostel 3


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps.

Okey. Kita sambung dengan part tiga. Yang mana mana nak berminat baca part sebelum ni. Here. Part 1 and Part 2. Mari lah sambung bercerita. Aku akan cuba cerita seringkas yang boleh supaya habis sampai Part 3 je. ihih. Kalau panjang sangat, kang mati bosan.

So, lepas kejadian histeria pada siang hari tu dah reda, semua memang lega la. Tapi, panas yang diharap sampai ke petang, hujan pula di tengah hari. Satu malam tu, macam biasa semua student ke surau untuk sesi rohani. Lepas solat maghrib, sementara tunggu bacaan Yaassin berjemaah, aku duduk la lepak lepak dengan beberapa kawan lain. Then, macam bunyi kecoh kecoh dekat area Fivers. Lepas jenguk jenguk, intai intai, skodeng skodeng, rupanya Laila start balik.

Sementelah berada dalam surau, kami bacakan je Yaassin untuk dia. Laila tak menjerit. Cuma sekadar mendengus kasar je. Lepas separuh baca tu, dia start balik. Masa tu aku stay sebelah kakak senior nama Kak Alia. Then Laila ni baca duk menjeling dan mendengus ke arah kami. Tangan dia memang kena pegang erat dengan akak senior lain. Lpeas tu aku beranikan tanya, "Laila. Kau tak suka aku duk sini ke?". Dia mendengus lepas tu dia jawab " Aku tak suka yang sebelah kau tu." Masa tu semua macam terpempan. Tangan dia memang kena pegang kuat, dia tunjuk guna jari kelingking je. Kak Alia memang menangis terus lah sebab takut. So ada kawan aku yang bawak dia keluar dari surau. Keadaan jadi normal balik.

Walaupun keadaan reda, Laila masih mendengus jugak. Lama kelamaan, dia jadi makin ganas. Dia angkat kaki dia macam nak bangun cari something. Then kami buat keputusan nak bawak dia ke bilik ustaz je. Sepanjang perjalanan ke bilik ustaz tu, ada 4 orang yang angkat. Tak berat sangat. Silap kami bawak Laila jalan melalui jalan singkat yang merupakan jalan utama pelajar ke blok akademik. Ada seorang dua yang lemah semangat, terus berjangkit. Malam tu, satu maktab baca Yaassin. Dari kelas Form One sampai kelas Form Five. Memang surah Yaassin habis licin dekat surau. Semua angkut ke kelas.

Malam tu jugak baru kami discover yang semua mangsa histeria makin teruk apabila tengok Rini. Rini start rasa takut dan tak selesa masa tu. Malam tu jugak ramai yang mangsa histeria di bawa pulang ke rumah. Esoknya, Rini datang jumpa aku. Dia mintak tolong temankan dia jumpa ustaz kami. Ustaz tu pun baca baca lah sikit. Then, the outcome was really surprising. Ustaz tu tanya, Rini tahu taka yang family dia ada saka? Rini geleng. Ustaz tu pun explain yang ada saka warisan family nak datang berkawan dengan Rini. Nak suruh Rini jadi tuan dia.

Balik dorm, Rini call ibu dia. Ibunya pun bercerita. Moyang mereka ada membela. Masa dia mati benda tu dilepaskan tanpa penjaga. So, benda tu suka dekat Rini. That's why ada yang jumpa Rini tapi bukan Rini. Maka, ustaz bagi Rini limau buat mandi untuk tujuh kali. Pasal Laila pulak, ada kawan aku yang berani siasat. Laila ni ada rantai berbalut kain kuning. Masa nak mandi, dia tanggalkan and tinggal dekat atas meja study. Then, kawan aku ambil dan bagi dekat ustaz tu. Pun kami terkejut bila dengar hasil siasatan mereka.

Kata ustaz, kain kuning tu bertulis jawi penuh. Menyeru pelbagai semangat dan jin dari gunung, tanah, gua dan pelbagai tempat lagi. Perempuan besar yang Laila nampak tu sebenarnya benda yang ditugaskan menjaga dia. Bila slow talk dengan Laila, bary lah Laila bercerita perkara sebenarnya. Katanya, dia mengadu dengan ayah dia sebab rasa macam kena ganggu. Ayah dia mintak tolong kawan dia. Kawan ayah dia pun bagi je kain tu. Tanpa tanya apa apa, terus bagi pada Laila dan Laila pakai. Wallahu'alam.

Lepas beberapa hari kes histeria malam tu, keadaan makin pulih. Aku bernasib baik, cikgu aku share cerita pasal rumah warden tu. Katanya, masa tahun awal tahun 2000 dia duduk rumah warden belakang dengan seorang lagi cikgu. Bila ada Cikgu Azi nak masuk, mereka berpindah ke rumah warden depan sebab cikgu Azi ni dah kahwin. So lebih privacy. Sepanjang mereka duduk situ, mereka memang maklum bahawa rumah tu berpenghuni. Kadang kadang ada bunyi budak budak main pukul 2,3 pagi. Kadang kadang ada kelibat orang tua duduk lipat baju. So, mereka buat tak endah je.

Bila giliran Cikgu Azi duduk situ, penghuni asal tu macam tak suka. Sebabnya, penghuni asal tu suka pada perangai budak budak senior masa tu. Diorang selalu berparti malam malam, pasang lagu kuat kuat, menari dan tak menutup aurat sesama perempuan. Then, Cikgu Azi jadi tak boleh tidur, lenguh badan, gatal gatal semua lah. Panggil ustaz akhirnya. Ustaz pun pagar lah kawasan tu. Kata cikgu aku, masa ustaz tu baling lada hitam dan garam yang dah dibaca ayat suci dekat udara, jelas bunyi benda terbakar. Lepas pagar tu okeylah jadinya. Keadaan macam kembali kepada biasalah. Tapi Cikgu Azi berpindah dan rumah tu kosong beberapa tahun lepas tu.

Malangnya, pada tahun 2009 ada virus H1N1. Masa tu, kami dapat pengetua baru. Pengetua tu arahkan semua ruang, kawasan dan tempat dekat sekuruh maktab dibersihkan. Mak Cik mak cik cleaner pun memang dah lupa mengenai tempat yang dipagar tu. Maka, benda tu terlepas. Mak Cik tu pun demam beberapa hari lepas bersihkan rumah warden tu. So, benda yang terlepas tu menumpang dekat pokok mempelam. Makhluk itulah rupanya yang mengacau Alin.

Lepas tahu semua kisah ni, kami macam terkejut, kagum dan lega. Semua perasaan adalah pendek kata. Tapi yang bagusnya, lepas berakhir kejadian ni, semua lebih sedar. Banyak pengajaran yang kami dapat.


  1. Jaga aurat sesama jantina.
  2. Jangan tinggal sembahyang dan AlQuran.
  3. Jangan suka sangat aktiviti sosial yang buang masa dan melalaikan. Benda benda tu suka.
  4. Jangan bercakap lepas tak kira tempat dan suasana.
  5. Selalulah amalkan ayat Qursi.

Sekain sahajalah entry aku. hihi. Lama pulak nak updatenya. Almaklumlah, laptop buat perangai. :D

END.  May ALLAH bless.





Pengalaman Haunted Hostel 3


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps.

Okey. Kita sambung dengan part tiga. Yang mana mana nak berminat baca part sebelum ni. Here. Part 1 and Part 2. Mari lah sambung bercerita. Aku akan cuba cerita seringkas yang boleh supaya habis sampai Part 3 je. ihih. Kalau panjang sangat, kang mati bosan.

So, lepas kejadian histeria pada siang hari tu dah reda, semua memang lega la. Tapi, panas yang diharap sampai ke petang, hujan pula di tengah hari. Satu malam tu, macam biasa semua student ke surau untuk sesi rohani. Lepas solat maghrib, sementara tunggu bacaan Yaassin berjemaah, aku duduk la lepak lepak dengan beberapa kawan lain. Then, macam bunyi kecoh kecoh dekat area Fivers. Lepas jenguk jenguk, intai intai, skodeng skodeng, rupanya Laila start balik.

Sementelah berada dalam surau, kami bacakan je Yaassin untuk dia. Laila tak menjerit. Cuma sekadar mendengus kasar je. Lepas separuh baca tu, dia start balik. Masa tu aku stay sebelah kakak senior nama Kak Alia. Then Laila ni baca duk menjeling dan mendengus ke arah kami. Tangan dia memang kena pegang erat dengan akak senior lain. Lpeas tu aku beranikan tanya, "Laila. Kau tak suka aku duk sini ke?". Dia mendengus lepas tu dia jawab " Aku tak suka yang sebelah kau tu." Masa tu semua macam terpempan. Tangan dia memang kena pegang kuat, dia tunjuk guna jari kelingking je. Kak Alia memang menangis terus lah sebab takut. So ada kawan aku yang bawak dia keluar dari surau. Keadaan jadi normal balik.

Walaupun keadaan reda, Laila masih mendengus jugak. Lama kelamaan, dia jadi makin ganas. Dia angkat kaki dia macam nak bangun cari something. Then kami buat keputusan nak bawak dia ke bilik ustaz je. Sepanjang perjalanan ke bilik ustaz tu, ada 4 orang yang angkat. Tak berat sangat. Silap kami bawak Laila jalan melalui jalan singkat yang merupakan jalan utama pelajar ke blok akademik. Ada seorang dua yang lemah semangat, terus berjangkit. Malam tu, satu maktab baca Yaassin. Dari kelas Form One sampai kelas Form Five. Memang surah Yaassin habis licin dekat surau. Semua angkut ke kelas.

Malam tu jugak baru kami discover yang semua mangsa histeria makin teruk apabila tengok Rini. Rini start rasa takut dan tak selesa masa tu. Malam tu jugak ramai yang mangsa histeria di bawa pulang ke rumah. Esoknya, Rini datang jumpa aku. Dia mintak tolong temankan dia jumpa ustaz kami. Ustaz tu pun baca baca lah sikit. Then, the outcome was really surprising. Ustaz tu tanya, Rini tahu taka yang family dia ada saka? Rini geleng. Ustaz tu pun explain yang ada saka warisan family nak datang berkawan dengan Rini. Nak suruh Rini jadi tuan dia.

Balik dorm, Rini call ibu dia. Ibunya pun bercerita. Moyang mereka ada membela. Masa dia mati benda tu dilepaskan tanpa penjaga. So, benda tu suka dekat Rini. That's why ada yang jumpa Rini tapi bukan Rini. Maka, ustaz bagi Rini limau buat mandi untuk tujuh kali. Pasal Laila pulak, ada kawan aku yang berani siasat. Laila ni ada rantai berbalut kain kuning. Masa nak mandi, dia tanggalkan and tinggal dekat atas meja study. Then, kawan aku ambil dan bagi dekat ustaz tu. Pun kami terkejut bila dengar hasil siasatan mereka.

Kata ustaz, kain kuning tu bertulis jawi penuh. Menyeru pelbagai semangat dan jin dari gunung, tanah, gua dan pelbagai tempat lagi. Perempuan besar yang Laila nampak tu sebenarnya benda yang ditugaskan menjaga dia. Bila slow talk dengan Laila, bary lah Laila bercerita perkara sebenarnya. Katanya, dia mengadu dengan ayah dia sebab rasa macam kena ganggu. Ayah dia mintak tolong kawan dia. Kawan ayah dia pun bagi je kain tu. Tanpa tanya apa apa, terus bagi pada Laila dan Laila pakai. Wallahu'alam.

Lepas beberapa hari kes histeria malam tu, keadaan makin pulih. Aku bernasib baik, cikgu aku share cerita pasal rumah warden tu. Katanya, masa tahun awal tahun 2000 dia duduk rumah warden belakang dengan seorang lagi cikgu. Bila ada Cikgu Azi nak masuk, mereka berpindah ke rumah warden depan sebab cikgu Azi ni dah kahwin. So lebih privacy. Sepanjang mereka duduk situ, mereka memang maklum bahawa rumah tu berpenghuni. Kadang kadang ada bunyi budak budak main pukul 2,3 pagi. Kadang kadang ada kelibat orang tua duduk lipat baju. So, mereka buat tak endah je.

Bila giliran Cikgu Azi duduk situ, penghuni asal tu macam tak suka. Sebabnya, penghuni asal tu suka pada perangai budak budak senior masa tu. Diorang selalu berparti malam malam, pasang lagu kuat kuat, menari dan tak menutup aurat sesama perempuan. Then, Cikgu Azi jadi tak boleh tidur, lenguh badan, gatal gatal semua lah. Panggil ustaz akhirnya. Ustaz pun pagar lah kawasan tu. Kata cikgu aku, masa ustaz tu baling lada hitam dan garam yang dah dibaca ayat suci dekat udara, jelas bunyi benda terbakar. Lepas pagar tu okeylah jadinya. Keadaan macam kembali kepada biasalah. Tapi Cikgu Azi berpindah dan rumah tu kosong beberapa tahun lepas tu.

Malangnya, pada tahun 2009 ada virus H1N1. Masa tu, kami dapat pengetua baru. Pengetua tu arahkan semua ruang, kawasan dan tempat dekat sekuruh maktab dibersihkan. Mak Cik mak cik cleaner pun memang dah lupa mengenai tempat yang dipagar tu. Maka, benda tu terlepas. Mak Cik tu pun demam beberapa hari lepas bersihkan rumah warden tu. So, benda yang terlepas tu menumpang dekat pokok mempelam. Makhluk itulah rupanya yang mengacau Alin.

Lepas tahu semua kisah ni, kami macam terkejut, kagum dan lega. Semua perasaan adalah pendek kata. Tapi yang bagusnya, lepas berakhir kejadian ni, semua lebih sedar. Banyak pengajaran yang kami dapat.


  1. Jaga aurat sesama jantina.
  2. Jangan tinggal sembahyang dan AlQuran.
  3. Jangan suka sangat aktiviti sosial yang buang masa dan melalaikan. Benda benda tu suka.
  4. Jangan bercakap lepas tak kira tempat dan suasana.
  5. Selalulah amalkan ayat Qursi.

Sekain sahajalah entry aku. hihi. Lama pulak nak updatenya. Almaklumlah, laptop buat perangai. :D

END.  May ALLAH bless.





Tuesday, 17 September 2013

Pengalaman Haunted Hostel 2


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!


Aku rasa macam nak sambung story pasal Pengalaman Haunted Hostel tu. ihih. Okeyy. Maka, ceritanya begini. Kawan aku yang nama Alin tu dibawa pulang ke rumah. Lama lah jugak. Dalam seminggu gitu. Hujung minggu tu dia datang maktab balik. Dia mintak aku tolong potongkan limai nipis ke limau purut aku tak ingat. Tapi untuk mandi katanya. So, aku pergi kiub dia dan potong limau tu berhadapan meja. 

Then, tengah tengah potong tu aku tengok Alin renung luar tingkap dan cakap "Pergi main jauh jauh. Aku tak nak kawan dengan kau". Masa tu Noyu duduk sebelah aku. Kami berpandangan tapi tak berani nak tanya. Lepas dah potong limau, aku tanya jugak. Alin jawab benda tu datang dekat tingkap dan tegur dia. Rupanya Alin ni dah pernah kena kacau masa kecik tapi ustaz yang ubatkan tu tak buang habis benda tu. So, bila Alin dah besar dan cun melecun, dia datang lagi.

Lepas beberapa hari tu, Alin still kena ikut sesi pemulihan dengan Ustaz Din. Satu hari tu, dia baru habis sesi berubat. Dia panggil aku dari luar kelas. Kebetulan kelas kami sebelah menyebelah dan kelas aku sesi Self Study masa tu. Aku keluar lah. Alin cakap dia rasa macam tak larat sangat. Macam letih dan tak bermaya gitu. So, aku urut urutkan belakang dia sambil baca empat Qul dan ayat Qursi. Tapi macam keadaan tak improve sangat. Tapi teruskan jugak baca tu.

Sampailah tiba tiba kawan aku datang keluar kelas. Nama Laila. Dia kata biar dia pasangkan ayat doa yang ayah dia baca. Aku macam tak sedap hati. So, aku kata tak payah. Biar kita baca sendiri je. Tapi dia berkeras jugak nak pasangkan supaya Alin dengar. Belum sempat aku bertegas, dia dah bukak bacaan tu. Alin macam makin lemah. Aku memang tak tangkap sangat bacaan tu sebab tengah bercelaru. Tak sampai seminit, Alin tiba tiba menggelupur dan menjerti sekuat hati. Tersentap semua. Aku macam menaikkan suara lah dekat Laila. Suruh dia tutup bacaan tu.

Lepas tu Laila pulak yang macam lemah semangat. Dia masuk kelas. Berjangkit pulak dengan dua kawan aku yang lain. Masa tu ada cikgu yang heret Alin tu pergi dekat bilik Ustaz Din balik. Dia punya berkeras tak mahu pergi tu memang keras gila. Dia jerit jerit tak mau pergi bilik ustaz. Tapi cikgu aku lagi power. Dia bagi penampor sedas. Dia terus panggil student lain tolong aku dengan dia bawakan Alin ni ke bilik Ustaz Din. Masa tu macam kelam kabut ah. Jeritan dah macam bersahut sahutan dekat aras tiga iaitu aras kelas student Form 2, batch aku.

Lepas hantar Alin ke bilik Ustaz Din, aku dengan kawan kawan yang lain bergegas ke surau sebab nak tolong classmate aku, Along. Tuannya kecik, badannya berat gila. Semua yang angkat dia dalam 6 orang gitu. Sorang dekat kepala, dua dekat badan dua dekat kaki. Itu pun dua kali berhenti tengah angkat tu. Lepas berhenti tu, kawan aku yang angkat dekat kepala tu tiba tiba tarik nafas panjang dan menjerit kuat kuat. Masa tu lagi ah kelam kabut. Masing masing heret si Amirah ni pergi surau. Semua mangsa macam letak jauh jauh la.

Kemudian, ada cikgu yang datang azankan Amirah ni. Dia jerit suara memang kasar. Lagi kasar dari suara Mak Nyah dekat Lorong Haji Taib. Amirah paling ekstrem ah dalam perbuatan. Dia lempang cikgu kami tu. Cikgu lelaki okeyyy. Terpelanting spek cikgu tu. Then, ustaz datang dan picit pusat Amirah. Lepas tu baca la beberapa potong ayat. Habis baca tu barulah nampak Amirah macam slow down. Then macam kembali ke diri yang asal, tapi lembik dan lemah tak bermaya langsung.

Oh ya, kejadian ni berlaku masa siang okey. Tu yang macam riuh rendah tu. Petang tu dah macam slow down lah semua. Tapi still ambik langkah berjaga jaga. Sebab kita tak nampak benda tu. Bacaan Yassin dekat surau memang boleh kata tak putus putus la. Benda ni pun tak settle kat sini. Ada lagi yang kemuncaknya. So, do wait for next entry yawww!

END. May ALLAH bless.





Pengalaman Haunted Hostel 2


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!


Aku rasa macam nak sambung story pasal Pengalaman Haunted Hostel tu. ihih. Okeyy. Maka, ceritanya begini. Kawan aku yang nama Alin tu dibawa pulang ke rumah. Lama lah jugak. Dalam seminggu gitu. Hujung minggu tu dia datang maktab balik. Dia mintak aku tolong potongkan limai nipis ke limau purut aku tak ingat. Tapi untuk mandi katanya. So, aku pergi kiub dia dan potong limau tu berhadapan meja. 

Then, tengah tengah potong tu aku tengok Alin renung luar tingkap dan cakap "Pergi main jauh jauh. Aku tak nak kawan dengan kau". Masa tu Noyu duduk sebelah aku. Kami berpandangan tapi tak berani nak tanya. Lepas dah potong limau, aku tanya jugak. Alin jawab benda tu datang dekat tingkap dan tegur dia. Rupanya Alin ni dah pernah kena kacau masa kecik tapi ustaz yang ubatkan tu tak buang habis benda tu. So, bila Alin dah besar dan cun melecun, dia datang lagi.

Lepas beberapa hari tu, Alin still kena ikut sesi pemulihan dengan Ustaz Din. Satu hari tu, dia baru habis sesi berubat. Dia panggil aku dari luar kelas. Kebetulan kelas kami sebelah menyebelah dan kelas aku sesi Self Study masa tu. Aku keluar lah. Alin cakap dia rasa macam tak larat sangat. Macam letih dan tak bermaya gitu. So, aku urut urutkan belakang dia sambil baca empat Qul dan ayat Qursi. Tapi macam keadaan tak improve sangat. Tapi teruskan jugak baca tu.

Sampailah tiba tiba kawan aku datang keluar kelas. Nama Laila. Dia kata biar dia pasangkan ayat doa yang ayah dia baca. Aku macam tak sedap hati. So, aku kata tak payah. Biar kita baca sendiri je. Tapi dia berkeras jugak nak pasangkan supaya Alin dengar. Belum sempat aku bertegas, dia dah bukak bacaan tu. Alin macam makin lemah. Aku memang tak tangkap sangat bacaan tu sebab tengah bercelaru. Tak sampai seminit, Alin tiba tiba menggelupur dan menjerti sekuat hati. Tersentap semua. Aku macam menaikkan suara lah dekat Laila. Suruh dia tutup bacaan tu.

Lepas tu Laila pulak yang macam lemah semangat. Dia masuk kelas. Berjangkit pulak dengan dua kawan aku yang lain. Masa tu ada cikgu yang heret Alin tu pergi dekat bilik Ustaz Din balik. Dia punya berkeras tak mahu pergi tu memang keras gila. Dia jerit jerit tak mau pergi bilik ustaz. Tapi cikgu aku lagi power. Dia bagi penampor sedas. Dia terus panggil student lain tolong aku dengan dia bawakan Alin ni ke bilik Ustaz Din. Masa tu macam kelam kabut ah. Jeritan dah macam bersahut sahutan dekat aras tiga iaitu aras kelas student Form 2, batch aku.

Lepas hantar Alin ke bilik Ustaz Din, aku dengan kawan kawan yang lain bergegas ke surau sebab nak tolong classmate aku, Along. Tuannya kecik, badannya berat gila. Semua yang angkat dia dalam 6 orang gitu. Sorang dekat kepala, dua dekat badan dua dekat kaki. Itu pun dua kali berhenti tengah angkat tu. Lepas berhenti tu, kawan aku yang angkat dekat kepala tu tiba tiba tarik nafas panjang dan menjerit kuat kuat. Masa tu lagi ah kelam kabut. Masing masing heret si Amirah ni pergi surau. Semua mangsa macam letak jauh jauh la.

Kemudian, ada cikgu yang datang azankan Amirah ni. Dia jerit suara memang kasar. Lagi kasar dari suara Mak Nyah dekat Lorong Haji Taib. Amirah paling ekstrem ah dalam perbuatan. Dia lempang cikgu kami tu. Cikgu lelaki okeyyy. Terpelanting spek cikgu tu. Then, ustaz datang dan picit pusat Amirah. Lepas tu baca la beberapa potong ayat. Habis baca tu barulah nampak Amirah macam slow down. Then macam kembali ke diri yang asal, tapi lembik dan lemah tak bermaya langsung.

Oh ya, kejadian ni berlaku masa siang okey. Tu yang macam riuh rendah tu. Petang tu dah macam slow down lah semua. Tapi still ambik langkah berjaga jaga. Sebab kita tak nampak benda tu. Bacaan Yassin dekat surau memang boleh kata tak putus putus la. Benda ni pun tak settle kat sini. Ada lagi yang kemuncaknya. So, do wait for next entry yawww!

END. May ALLAH bless.





Monday, 16 September 2013

Beberapa jenis Perempuan dalam Relationship


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps.

Since aku rasa sangat annoying membaca tweet dan status lelaki yang suka menggunakan frasa "Perempuan sebenarnya..." Kalau ikutkan hati aku yang memang tak berapa sopan ini, ingin ku reply tweet atau comment di status mereka, " Deyyy brader, dah lama mana jadi perempuan? " Tu kalau ikut hatilah. Maka aku tak ikut. Terdetik lah di hati untuk tulis entry pasal benda ni sementelah ramai yang sekitar aku dah mula berpacaran dan berpasangan.

Let's start. 

1. Perempuan yang setia gila dengan si lelaki.

credit : kcgraphics.tumblr.com

Spesies ini adalah normal. Walaupun mereka tergolong dalam golongan yang diminati ramai, mereka tetap setia. Mungkin si lelaki itu ada keistimewaannya sendiri. Tiada tolok banding dengan orang lain. Bak kata orang, bila dah sayang, kentut pun wangi. Choyy, sangat! Sayang sampai tersumbat hidung. -,-


2. Perempuan yang rasa cukup dengan buah hatinya sahaja

credit : www.love-hit.com

Ini bagi aku tak berapa bagus. Especially dalam hubungan yang dipanggil couple. Dear sisters, your boyfriend should not mean the world to you. Your family should. Ada sesetengah kawan aku yang begini. Kadang kadang kasihan. Masa bercinta, buah hatilah segala galanya. Kawan kawan buat aktiviti apa apa pun payah nak join. Tengah tengah sembang pun sibuk texting, social messaging, stalk twitter, FB, Insta si buah hati. Bila clash, baru mencari kawan kawan. Masa tu, semua buat endah tak endah. Kan kasihan tu. 

Jangan ketepikan kawan kawan demi seseorang yang belum tentu jadi suami. Bagi aku lah. Setia pun ada tempatnya lah. Jangan sampai kau setia hingga tak kenal teman dan rakan. Itu bukan setia, itu buta. Jadilah manusia yang adil. Yang meletakkan sesuatu pada tempatnya. Jangan bila kehilangan si dia, baru nak kenal erti kawan. Oh, ter-emo pulak. Sorry.


3. Perempuan yang tak cukup satu

credit : teenagerposts.tumblr.com
Jenis ni pun dah biasa jumpa. Dan tak bagus jugak. Stok yang mesej dengan ramai lelaki. Yang kadang kadang macam desperately friendly. Yang kadang kadang bertukar pasangan macam tukar towel. Towel? Yaa. Towel. Sebab kalau tukar baju macam terlampau kerap. Towel lebih logik. Sebulan, 3 kali tukar? Hmmm. Lebih logik. Tapi kene husnus dzhon lahhh. Kalau memang jenis kawan kita tu friendly, mudah bergaul, ramai orang mesej, tak semestinya dia player. 


4. Perempuan yang tak boleh tahan kalau tak texting sehari

credit : quotepix.com

Haaaa. Pernah jumpa yang macam ni? Yang kalau tak dapat text sehari, dia boleh meroyan. Dia boleh tweet sampai 500 mengenai penantiannya terhadap text daripada buah hati. Then, bila text dah masuk, dia tweet pasal happynya text daripada buah hati masuk. ihikks. Olololo. Comel sangat perangainya. -,-


5. Perempuan yang suka bercerita mengenai buah hatinya

credit : wallsneedlove.com

Hahaha. Ni stok yang kalau bercerita pasal buah hati macam tak ada hari esok. Kadang kadang si pendengar pulak letih. Tak salah nak bercerita, tapi jangan sampai orang lain rasa annoying. Rasa macam tadakk life sangat dah hingga terpaksa dengar story mory kau pasal buah hati. Macam boring lah kann? So, beringat ingatlah masa berkongsi cerita tu.


Memanglah bila ada someone yang bukan dari family kita sayang kita, kita happy. Tapi jangan lah sampai keterlaluan. Jangan sampai langgar batas agama. Jangan sampai ketepikan orang orang yang pernah bermakna dalam hidup sebelum ni. Jangan sampai orang lain naik meluat. Bila nak tweet, nak update status sweet sweet tu, ingat ingat sikit. Jangan sampai orang yang membaca tu rasa meluat. hihi. Ni ingatan untuk semua dan diri sendiri juga. Jangan ada yang terasa. Kalau ada yang terasa, maafkan saya. :D


END. May ALLAH bless.

Saturday, 14 September 2013

Pengalaman Haunted Hostel

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!

Lately ni aku macam addicted dengan seramshit. Apa tu seramshit? Seramshit tu akaun twitter yang share cite cite seram start jam 12 malam hingga 4 pagi. Penglipurlara seramshit ni bertukar tiap tiap malam tau. Haaa. Jadi memang pelbagai cerita la boleh baca. So, aku pon saja nak menggedik berkongsi pengalaman selama 5 tahun duduk di asrama.

Aku start dengan sejarah sekolah aku dulu lah ye. So, sekolah aku ni dah tua. By the year aku register untuk form 1, dia dah berusia 30 tahun. Sebab asrama penuh, semua wajib duduk asrama. Asrama ni ala ala dorm panjang tu. Ada 4 blok. Setiap blok dua tingkat. Satu dorm setiap tingkat. Maka, ada 8 dorm. Satu dorm tu ada 52 pelajar. Setiap dua katil dipisahkan dengan dinding. Jadi macam bilik kecik atau kami panggil kiub. Kiub tu ada pintu cuma tak ada daun pintu. Errr. Paham? Kiri kanan dinding, hujung katil loker. So, ruang antara loker tu macam pintu la.

Masa form 1 tak ada yang menarik sangat. Cuma aku pernah tengok sendiri kawan aku macam menggelupur dalam tidur, menangis nangis. Bila kawan aku cuit dia, terus tersentak bangun tercungap cungap. Katanya kena tindih. Tapi kata orang, kita letih sangat sebenarnya bukan kena tindih. 

Pengalaman real bermula masa form two. Ni lakaran kawasan dorm dari pandangan atas. 



hijau = pokok
line line = ampaian

Masa tu dekat la dengan hujung tahun. Kes H1N1 baru je reda. Musim mempelam pon bermula. So, nak dijadikan cerita kawan aku Alin namanya teringin nak makan mempelam. Dorm kami belah bawah. Deretan buah mempelam tu dalam 10 meter dari luar tingkap kiub aku. Tapi dipisahkan pagar asrama. Masa tu hari Jumaat. Kami semua baru settle fardhu ain. Noyu rasa macam rajin, dia pon setuju nak temankan Alin kutip mempelam yang banyak tu. In the end, kawan sebelah kiub aku, Athirah join sekali.

On the way jalan sepanjang dorm tu, diorang teringat la takde plastik untuk letak mempelam. Noyu dengan Athirah ni berhenti dekat luar kiub aku jerit suruh balingkan plastik. Agak lecehlah sebab plastik kan ringan. Nak kena ikatkan dengan something berat dulu baru boleh baling. Masa tu, Alin dah jalan ke depan sikit. Dah start mengutip la. Dipendekkan cerita, kami kenduri mempelam ah hari tu.

Sampai lah lepas asar camtu. Aku stay sorang satu kiub. Noyu dengan Alin. Around pukul 5 petang tu, Alin balik kiub. Mengantuk katanya. Noyu stay sembang dengan aku. Kami sembang sampai lah masing masing ingat ada kerja yang perlu disettlekan lagi. Masa tu dalam pukul 6.15. Aku buat kerja aku iaitu melipat baju. Tiba tiba Noyu datang cakap Alin ni bangun tidur then menangis nangis. Begitulah cerita kami bermula,

Aku dengan Noyu cepat cepat pregi dekat Alin. Kami pujuk macam macam. Aku tanya banyak benda la. Homesick ke? Clash ke? Migrain kau datang balik ke? Tiba tiba terkeluar soalan yang aku sendri pon tak sangka. Aku tanya, kau nampak benda tu ke? Tiba tiba Alin nangis makin kuat. Aku gosok belakang dia sambil baca ayat kursi. Setiap kali aku berhenti untuk tarik nafas, tangisan yang perlahan automatik makin kuat. Alin pulak asyik tutup muka dia. Memang dia tak pandang sekeliling lah.

Kemudian, kawan aku Aimi namanya cadang supaya kami pindahkan Alin ni ke kiub lain. Sebab mungkin makhluk tu berada di situ. So, aku dengan Noyu angkat Alin sebab dia macam tak bermaya. Masa tu masing masing dah terasa pelik sebab Alin ni terasa berat gila. Betul betul depan kiub tu kami terlepas lengan Alin. Jatuh terjelepuk lah jawabnya. Then, dua orang kawan aku yang lain, Rini dan Fatin lalu depan dia sebab nak keluar pergi dewan selera. Dua dua pakai baju hitam. Fatin tegur apa yang tak kena? Alin angkat muka dan terus jerit sekuat hati.

Masa tu semua terperanjat. Lepas tu dia macam orang yang kalut. Mata dia melilau lilau. Pandang atas, pandang kiri kanan. Sambil jerit jerit la. Part paling mengejutkan, dia tengok loker yang terbuka lepas tu dia menjerit ketakutan gila. Terus dia hempas pintu loker. Memang bergegar la. Masa tu la kemuncaknya. Ada senior yang tengah solat Asar, dengar kitorang jerit jerit panik dia ingat kami main gurau gurau. So, macam marah la. Bila dia jenguk dari kuib dia, baru la dia nampak Alin duk menggelupur mengamuk tengah hallway dorm.

Maka, senior senior pun macam panik cepat cepat datang tolong. Alin ni kuat tau. Ada senior duduk atas kaki dia, selamba je dia angkat. In the end, ustaz datang dan bawak Alin ke rumah ustaz kami yang memang power ubatkan benda benda macam ni. Nak dijadikan cerita, malam tu lepas Alin dibawa pergi dan keadaan tenang terbongkar la alkisah. Senior Fivers nama Kak Sarah tanya kenapa Alin jerit bila nampak Rini dan Fatin? Logiknya, kami fikir sebab mereka pakai serba serbi hitam atau kebetulan benda tu berada berhampiran mereka waktu tu.

Kemudian, Kak Sarah tanya kenapa hari tu dia nampak Rini jalan sorang sorang sambil menangis? Aku tanya bila? Isnin lepas jawabnya. Aku tanya lagi, dekat mana? Kak Sarah jawab dekat lorong antara blok akademik baru dengan lama. Rini pakai baju kurung cotton bunga halus katanya. Dia kata dia siap tegur Rini tanya pasal apa nangis. Tapi Rini diam je. Aku diam. Aku kata takpe, nanti aku tanya Rini kalau dia ada masalah. Kak Sarah pun blah. So, aku pun duk pikir sorang sorang. Tadaaaa! Isnin lepas Rini ada dengan aku, kami ponteng prep. Konon konon jaga dorm. Tapi Rini tidur je sebab dia senggugut. Aku cepat cepat pergi loker dia tengok baju. No cotton with bunga kecik. Jengggggg.

Okey. Cerita ni bersambung lagi. Tapi aku letih menaip. haha. Bersambung di lain entry. 

END. May ALLAH bless.



Tuesday, 3 September 2013

My-Creative-Side!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!

Life been hectic. Done registering myself into UniTAR International University on 1st September 2013. "UniTAR? Najwa Latif? Wow! Jumpa dia tolong kirim salam ya!" Been heard this sentences a lot of times. Way too cliche!

Anyway, aku saja la kann nak share apa yang aku buat sepanjang duduk rumah sejak 29 Jun 2013. So, mula mula tu aku kerja cari rezeki. Kerja ikut jam. Dapat RM 205.00 ja. Takpa. Alhamdulillah. Rezeki tu. Kemudia, lepas raya semua organ dalam berkompromi takmau kerja. Maka, tuan empunya badan duduk goyang kaki ja dekat rumah. hihi. Hasilnya, aku tempekkan beberapa keping gambar ya! Selamat menjamu mata dengan hasil entah apa apa ini.




Simple pencil box!

Ni adalah ice cream homemade tauuu. Ambik resepi dari blog someone, lepas tu memang menjadi! Tekstur memang macam eskrem betul punyaaaaa. Budget memang sangat murah. Tak sampai RM 10!


Pukul adunan hingga kembang!
- Setin susu sejat
- Sesudu kecil esen vanilla
- Separuh tin susu pekat manis (kurangkan kalau tak suka manis)
- Sesudu besar ovalette / sponge cake stabilizer
- Sebiji telur


 Yang putih tu rasa vanilla la. Yang koko pucat tu, mocha. Guna emulco ya! Warna terang lagi sebenarnya, tapi kamera phone murahhh. Nampak pucat. -,-''


Ini tambah emulco strawberry! Very sedap. Very nice.


Tadaaaaa. My cake pops! Very the simple and amateur looking. ihikss! New experience laaa. Suka suka! Adik adik pon suka. Lepas ni boleh buat lagi!


Okey. Tu je sebenarnya aku buat sepanjang duk rumah. haha. Takdelah hebat sangat. wihuhuhuuhu. Semua resepi aku google je! Kotak pensil tu main jahit je. Alhamdulillah menjadi. XD

END. May ALLAH bless.






 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan