bazilah abu hassan bazilah abu hassan: October 2013

Monday, 28 October 2013

Lebih Baik Tak Solat?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Today, I'm just going straight to the point. No panjang lebar introduction and what so ever. So, here is the story. Me and my friends were talking about this particular guy who date a girl. Jadinya, I told them that I often bump into the guy at surau. And this guy is very bersopan. Then, one of my friend said that dia dah biasa tengok that guy dengan gf dia bergesel gesel dan berpelukan di tempat awam. Ya. Agak terkejut di situ. And, one of my friends terkeluarkan perkataan mengenai baik tak payah solat kalau still buat maksiat.



Typical kan ayat tu? So, let's not be the typical one. Macam dalam gambar yang di google tu sembahyang itu mencegah dari melakukan kemungkaran. Maka, let's not stop solat walaupun kita masih melakukan maksiat dan kemungkaran. Why? For me, we are human. We are sooo attracted to those wrong things. Sama macam mandi. Why you mandi kalau you tahu nanti you akan kotor balik? Baik tak payah mandi. Why you iron baju kalau nanti you tahu akan berkedut? Samalah dengan hati. Dah kotor, basuh dengan solat dengan sembahyang. Gituuuu.

I'm not a perfect muslimah, but let's try to be one. Berbalik kepada perkara asal, memang solat tu wajib. If solat kita tak mampu mencegah kita dari melakukan kemungkaran, my ustaz used to say that your pray is not efficient enough. So, how? He said to try focus in solat. Solat awal waktu. Jangan melengah lengahkan solat. Jangan solat hujung hujung waktu. Kita yang hamba ni pun tak suka bila dapat kerja atau barang last minute, apatah lagi Allah. So, cuba lah solat seawal mungkin. And, cuba fahami ayat bacaan dalam solat. Lebih kurang begitulah kata ustaz aku. XD


Dan sebagai manusia, mesti ada mistake. Mesti ada waktu solat yang rongak. Dan kawan kawan yang lebih alim selalu cakap bahawa pintu taubat tu sentiasa terbuka. Allah sentiasa menerima taubat hambaNya. And by the way, teringat pesan ustazah Paizah dedulu. "Mereka yang tidak berdoa selepas solat adalah mereka yang sombong dengan Allah." Biasa juga jumpa hadith. yang berkata "Ingatlah kepada Allah dalam masa senangmu, nescaya Dia akan mengingatimu di masa susah" (Al-Hadith)" Maka, berdoalah sentiasa dan mohonlah kemaafan. XD

That's all. Bye!

End. May ALLAH bless. 




Friday, 25 October 2013

Promoting Links!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps.

Kebosanan melanda. Teringat akaun 8share. Dah berhabuk. So, tarappapa!


Tu jaaaa.

END. May ALLAH bless.

Thursday, 24 October 2013

Celebrating Dolores Gregory Birthday!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps,

Lama nyaaa tak update blog. Busy sungguh lately ni. Eventually we've got to settle down. Dari Sun Inn Hotel ke SOHO PJ5 ke Parklane akhirnya. Alhamdulillah. Ponat den mengangkut barang sensorang. Dekat Sun Inn Hotel bukan main bahagia sebab ada WiFi. Sampai SOHO dengan Parklane..... Hancur luluh hatiku. Y_Y

Enough for my suffering story, kita ke cerita sepatutnya. So, tanggal 20 Oktober 2013, kawan aku sambutlah birthdaynya. Gadis Bidayuh dari Sarawak, Dolores namanya. Sedih betul dia sebab pertama kali sambut birthday tidak bersama keluarga. Maka, kami buatlah sedikit surprise. Kebetulan betul depan hostel ada bakery. Malam tu pulak around pukul 9 si Lores ni kena pergi perjumpaan AJK hostel. Jadinya, cun cun je kami pergi beli kek sorok dalam storage box. XD

Masuk je 12 tengah malam, aku berlakon cari barang dalam storage box. Si Lores tu duduk buat kerja dekat meja jepun. Pakai headphone besar gedabak. Member lagi tiga orang get ready dekat luar bilik. Nak tutup lampu kononnya. Aku ni dah panas hati masa tu. Semangat aku hidupkan lighter, tapi tak hidup jugak. Kata kawan aku si Bibi tu, bunyi sampai ke luar. Nasib baik Lores pekak. ihih. Cerita pendek, tutup lampu tiba tiba. Aku pusing berdepan dengan Lores nyanyi lagu birthday. hihi. Kata Lores lepas perty tu, dia nak marah. Tak nampak ke dia buat kerja? Apahal tutup lampu? Bhahaha.

Penat menaip. Sila layan gambarnya.


 Muka terkejut campur terharu! XD










 Cake buat Dolores yang anti chocolate.



Esoknya Dolores belanja kami makan di Chicken Rice Shop. buihihi. Birthday girl yang baik hati. XD





















Ahha! Lapar balik tengok makanan. That' all for this entry! 

END. May Allah bless.






Monday, 7 October 2013

Fooddddddds


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Takde idea nak menulis. So posting gambar makanan lah yee. Gambar lama. ihih.


 Very the sedap. :P



 Killer bihun.

 The so cute petite nice cheese tart.



 Steamboat. 

 Nasi goreng pattaya.



Chicken Chop murah tapi sedapppp.


Till then. May ALLAH bless.




Friday, 4 October 2013

Current Life

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Hidup di usia 18 ni sungguh mencabar. *lap peluh* Dari UPSI ke UniTAR International University. Di UniTAR International University pulak permanent hostel tak siap lagi. So, stay dekat Sun Inns Hotel dulu. Lepas tu pindah ke SOHO PJ5 pulak. Then dari campus lama di Leisure Commerce Square pindah lagi ke Tierra Crest di Kelana Jaya. So sekarang ni stay dekat SOHO PJ5. Berangkut barang sampai koyak beg. Sobs sobs.

Then check timeline study, tengok tengok raya haji tak boleh balik. Wuu wuu. Beraya di perantauan sungguh lah. Kakak kakak yang tinggal di Kolumpo pon balik semuanya. Maka tinggallah kami di SOHO PJ5 menangisi nasib diri. Sayu sungguh. Tapi takpe, nanti November ada cuti mid sem seminggu. Happynya rasa diri ini. Taaaaaaapiiiiii. Sebelum mid sem kena pindah lagi. Pindah ke permanent hostel pulak. Blerghhhh. Berangkut barang lagi nampak gayanya. Sedih lagiiii.

By the way, baru duduk dekat SOHO PJ5 lima hari. Tiba tiba ada akak senior yang duduk floor 6 tanya kami ada tak dengar bunyi apa apa. Then dia cerita yang setiap pagi, beberapa minit sebelum Subuh akan ada bunyi perempuan menangis. Lepas tu bila tengah azan, bunyi tu makin ekstrem katanya. Makin kuat. Choyyy. Akak tu cerita dekat aku dan roommate. Ketaq jugak lah. Sebab bilik kami air-cond macam bodoh. So, panas. Tidur pun tak tutup sliding door. Jangan bangun tidur ada benda dekat balkoni sudah. Nauzubillah.

Err. Tu jelah rasanya. Macam tak ada modal sangat nak bercerita.

END. May ALLAH bless. 





Current Life

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Hidup di usia 18 ni sungguh mencabar. *lap peluh* Dari UPSI ke UniTAR International University. Di UniTAR International University pulak permanent hostel tak siap lagi. So, stay dekat Sun Inns Hotel dulu. Lepas tu pindah ke SOHO PJ5 pulak. Then dari campus lama di Leisure Commerce Square pindah lagi ke Tierra Crest di Kelana Jaya. So sekarang ni stay dekat SOHO PJ5. Berangkut barang sampai koyak beg. Sobs sobs.

Then check timeline study, tengok tengok raya haji tak boleh balik. Wuu wuu. Beraya di perantauan sungguh lah. Kakak kakak yang tinggal di Kolumpo pon balik semuanya. Maka tinggallah kami di SOHO PJ5 menangisi nasib diri. Sayu sungguh. Tapi takpe, nanti November ada cuti mid sem seminggu. Happynya rasa diri ini. Taaaaaaapiiiiii. Sebelum mid sem kena pindah lagi. Pindah ke permanent hostel pulak. Blerghhhh. Berangkut barang lagi nampak gayanya. Sedih lagiiii.

By the way, baru duduk dekat SOHO PJ5 lima hari. Tiba tiba ada akak senior yang duduk floor 6 tanya kami ada tak dengar bunyi apa apa. Then dia cerita yang setiap pagi, beberapa minit sebelum Subuh akan ada bunyi perempuan menangis. Lepas tu bila tengah azan, bunyi tu makin ekstrem katanya. Makin kuat. Choyyy. Akak tu cerita dekat aku dan roommate. Ketaq jugak lah. Sebab bilik kami air-cond macam bodoh. So, panas. Tidur pun tak tutup sliding door. Jangan bangun tidur ada benda dekat balkoni sudah. Nauzubillah.

Err. Tu jelah rasanya. Macam tak ada modal sangat nak bercerita.

END. May ALLAH bless. 





 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan