bazilah abu hassan bazilah abu hassan: 2014

Saturday, 29 November 2014

Simple tips untuk jimat duit!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

So long not writing. Masya Allah. So lazy to write. Anyway, rasa macam nak share sikit something yang tak seberapa ada dalam diri ni. Rasanya yang aku nak share ni semua berkaitan cara untuk menjimatkan duit lah kot. hahah. Tapi tak semua ni berguna yeh. Baca je dulu. Mana yang mengarut sangat tu, mohon tutup mata. Buat tak nampak. Tapi much better if you add another solution. hihi. Feel free to do so.

Okay. Kalau lama lama sembang nanti aku lari daripada tujuan asal yang murni dan bestari ni. So, aku bagi teruslah ye.

1. Tips untuk baju yang dinodai warna baju lain



Haaaa. Biasa kena kan? Bukan main semangat mendobi dengan harapan baju akan jadi bersih dan suci. Bersih memang bersih. Tapi suci tidak sesekali. Sobs. Baju warna putih warna krim tiba tiba dinodai warna purple warna pelangi. Auch. Jangan sedih jangan hiba. Kak Ton ada solution untuk ada. Muahahaha. Murah lagi mudah. Sesuai untuk anda yang tak boleh move on dari baju tu.

Okay. Memula make sure ada soda bikarbonat. Kenal kan? Yang putih dalam botol kecik dan murah tu. Haaa. Dah ada soda bikarbonat tu, masukkan dalam periuk sekali dengan air sekali dengan baju yang dinodai tu. Didihkan dalam 10 minit. Didih okay. Lepas tu basuh sekali lagi dan jemur. Insya Allah berhasil. Yang mana duduk hostel tak ada dapur pun boleh buat. Soda bikarbonat tu campur air sikit, jadikan paste. Sapu dekat bahagian warna aneh tu. Letak dalam baldi, rendam bersama air mendidih. Air tu boleh cilok dekat water cooler atau rebus dalam kettle. Done.

2. Tips untuk kaki movie



Siapa je yang tak suka tengok movie kan? Tapi kalau namanya student memang kopaklah nak kejar semua movie ni. Unless, kau student ada kerja part time atau kau anak orang berada. So, why don't you just download things from ThePirateBay? Guna torrent tu hah. Cara guna torrent tu ada diajar dalam previous entry aku sebelum ni. Boleh godek godek. Pirate Bay ni international. So, kadang kadang ada je movie yang belum sampai ke tanah air kita, dah ada dekat site tu. One step ahead uols. Free lagi. Cheapskate sangat. XD

Hah! Lepas dah download movie berkilo tu mula lah merungut pasal storage laptop and so what not. Kalau laptop setakat 500 GB mana nak muat semua movie yang kerap beranak tu kan? Belum masuk Running Man lah, variety shows lah, Sherlock Holmes lah, dan blah blah blah. So, boleh lah beli hard disk memurah dekat Lazada. Tak mampu jugak? Tak sanggup menabung? Beli CD kosong bebanyak. Burn dalam tu. Kalau taknak burn pon, just guna macam USB/ Flash Drive. Haa. Kalau laptop tak ada CD player tu, hmm hmm. Balik ke first option. Usaha cari hard disk murah. ngehehe. Unless you like cloud storage. Then, go on lah.

3. Tips jimat duit bagi hadiah untuk BF/GF



Ah. Orang kata kalau nak bercinta biar ada duit. Tapi perasaan ni tak boleh nak dipaksa. So kalau dah memang bercinta tapi poket tak berapa tebal macam orang lain, mohon sedar diri. Bagi hadiah ikut kemampuan. And, if you are still a student and you insist on being in a relationship, please be aware that a true relationship doesn't need gift to keep it going. Tapi ye lah kan. Mesti nak bagi hadiah jugak cemana pon. Tapi boleh je kalau nak berjimat tu. Boleh sangat.

First, jangan nak selalu sangat bagi hadiah. Bagi on birthday je. Kalau dah teringin nak bagi jugak masa acah acah anniversary, hah lantak. Duit jangan mintak kat parents. JANGAN. SESEKALI. Parents perah keringat untuk anak, bukan pasangan anak. Kalau nak bagi sangat hadiah branded dan nampak mahal, hah kerja. Cari duit sendiri. Tak suka kerja? Buat hadiah sendiri. Banyak je idea comel comel untuk dibuat. Contohnya?

  • Buat scrap book tentang dia/tentang hubungan anda. Boleh letak gambar gambar yang rasa comel. Gambar tu kalau nak murah, pergi print dekat kiosk layan diri. Saiz 4R, RM1 sekeping. Murah derr. Kertas A4 colourful, RM 3.90 sekeping. Nak tebung lubang ke, letak tali ke, semua tu tak sampai RM5. Comel dan murah.
  • Masakkan something. Boleh je google resepi resepi senang dan mudah. Macam cake pops, cupcakes, chocolates and lot more. Kalau nak buat chocs tu beli je yang dah siap. Lepas tu cairkan guna teknik double-boiler. Beli silicone mould dekat Daiso, tuang dalam tu. Buh dalam peti. Tadaaaa! Chocs bentuk comel comel.
  • Ada tak botol mayonis atau botol kaca yang tak guna? Hah. Dalam botol tu isi dengan kertas warna warni. Kat kertas tu tulis la apa apa yang sweet kan. Gulung kemas kemas, bubuh dalam balang tu. Balang tu boleh decorate ikut creativity memasing. ahah. Sweet notes in a bottle!
  • Kalau yang paling tipikal, Open When Letter lah. hahah. Aku pun buat. Well, at least nampak kesungguhan kita. Dannnn, kalau pasangan tu suka gila, nampak yang dia memang tengok rasa. Bukan tengok rupa atau harta. Kalau dia sedih sebab just dapat benda tu sebagai hadiah, mohon berhati hati.  
Eh nak lagi senang kan, pergi je pinterest. Taip je DIY hadiah comel untuk pasangan. Hah. Melambak keluar. Selamat menjamu mata degan keindahan hadiah murah dan mudah. muahahaha.
4. Tips nak rajin menabung.



Dah besar galah ni, tak ramai orang sekeliling aku yang suka menabung. Aku pun tak suka sangat menabung. Tapi, benda baik kenapa nak dibiarkan tanpa diamalkan? So, macam mana nak pupuk minat menabung tu? First, make sure ada target kenapa nak menabung. Kalau jenis tak boleh nak target jangka masa panjang, target lah jangka masa pendek. Contohnya nak kumpul duit aim untuk beli something. Haa gitu. Nak bagi semangat lagi, beli tabung yang comel comel. Tapi janganlah jadi kurang cerdik. Beli tabung sampa RM 20. Menabungnya seminggu pertama je. Itu hampeh. Jangan sesekali buat. 

Bila dah kumpul bebanyak kan, memang puas hati gila. Trust me. Bila tabung tu dah separuh penuh especially yang lutsinar tu boleh nampak duit banyak mana, memang happy gila. Rasa macam tak sabar nak kira lepas tu nak masukkan dalam bank nak simpan biar makin banyak. Haha. Rasa macam kaya sekejap. Well, kalau dah kumpul banyak kali memang akan kaya lah. Yang membezakan cuma lambat ata cepat je. Usaha tu penting. Jangan lupa.

Setakat ni, tu je kot idea nak menulis. Harapnya dalah guna tips tips ni. Semua ni aku dapat sebab nak save duit. Nama pun student. Hidup memang sentiasa tak cukup duit. eheh. Tapi kalau selalu rasa duit ada tapi cepat sangat habis ni tanda hidup tak deiberkati pun ye jugak. Betul betul kena atas hidung aku. Haish. Maka, sama sama lah kita berubah untuk menjadi yang lebih baik. ihih. Till I write again. Stay healthy everyone!

End. May Allah bless. 





Thursday, 18 September 2014

Jenis Jenis Couple. Awww.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Okay. First, kita start dengan warning dulu. Jangan baca kalau takut sentap, takut kecik hati, takut marah dan sebagainya. I am just delivering my opinion based on my observation. Boleh jadi betul, boleh jadi tak. Lain orang, lain pandangannya. There, shall we start? :) 


Gambar sekadar hiasan. Jangan gegatal nak gi padang ambik gambar gini dengan bg/gf. Haram kau tahu? Tunggu nanti kahwin, haaa. Gasaklah. Kau nak baring dengan baju pengantin putih sesuci lebaran pun belakang kira. Ambiklah gambar cemni puas puas. Baju kotor? Daia kan ada. Panjang nohh caption.


Okay. Moh le start mengarut. Korang bace je lah yee. Ahaha.

1. Jenis yang sambut ulang tahun  bulan.



Pernah tengok? Woi. Jenuh laa weyy nak menyambut tiap bulan. Ni dah kalah cikgu tadika busynya. Kalau kat tadika biasa lah kann? Tiap tiap bulan ada parents yang buat bithday party simple kat tadika tu. Tapi tak semua bulan ada. Couple yang sambut tiap bulan ni bukannya tak bagus, tapi hmmm. Membazir. Kalau just sambut wish masing masing, okay lah. Kalau yang gi makan bagai tu habeh laaa. Tapi takpe. Kita tengok sahaja. Bukan duit kita. Luls.


2. Jenis yang bermesra di laman sosial



Ini yang paling annoying kan? Yelah. Who the hell want to read your sweet sour ayat cinta dekat twitter facebook semua tu? Lagi annoying bila kita tahu memang diorang pakai smartphone. Takkan lah tak download whatsapp ke, line ke, wechat ke. Tapi instagram, twitter, facebook jugak jadi pilihan nak bermadah manja. Of course, kalau setakat I love you, I miss you boleh consider, boleh paham lagi. Kalau dah sampai mmuahh mmmuahh peluk bagai tu bukan mintak paham, itu namanya mintak makian. Bersederhanalah. Jangan sampai orang lain naik meluat. Bila orang dah meluat, jangan tanya kenapa follower makin kurang, friends makin susut? muahaha.


3. Jenis yang taknak mengaku couple tapi cemburu kuat gila.

Haaaa. Ini yang jenis taknak declare. Bagi aku sama je. Cumanya takde lisan yang nyata. Tapi dah tentu dua dua pihak tahu sayang sama sayang, suka sama suka. Hakikatnya begitulah. Kalau dah memang taknak declare, taknak mengaku jangan duk jealous jangan duk cemburu. Dah taknak mengaku, tanggung jelah after math nya. Kesannya. Acecehhhh. Khennn?


4. Jenis yang show off hadiah dari bf/gf


Allahuakbar. Yang ni memang annoying. Come on lah babeh. Bukan semua orang mampu dapat apa yang awak ada tu. Cuba kurangkan sikap menunjuk nunjuk tu. Lebih lebih lagi yang upload gambar hadiah partner bagi beserta dengan gambar peluk peluk rapat rapat. Kami yang tengok ni share dosa jugak tahu.

However, if you guys noticed lah kan. Perasan tak? Kalau couple yang cantik yang hensem, pakai iPhone, kaya dan pandai bergaya mana ada orang nak bash kalau upload gambar atau video pegang pegang peluk peluk. Siap komen lagi, jeleslahh, so sweet lah and so what not. Cuba gambar couple belasan yang pakai baju starbucks ciplak seluar jeans pasar malam. Hmppppphhh. Kaw punya komen dan kutuk. See? Discrimination. Walhal, dosa sama je. 


5. Jenis yang misteri 

Haaaa. Jenis macam ni pun ada. Kita takleh nak agak apa status diorang. Tapi yang macam ni tak apa lah. Bukan dia menyusahkan orang sekeliling. Kalau masalah pun, diorang berdua je. Bahagia ke, sengsara ke, memang dua orang je rasa. luls.


Kalau nak list macam banyak lagi. Tapi ini je lah dulu. Yang lain lain kita sambung nanti. 





Saturday, 30 August 2014

Friends


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!



Fefeeling nak sembang pasal persahabatan pulak di hujung minggu ni. Ehehe. Dari kecik sampai besar memang hidup dikelilingi kawan je lah selain family. Adat berkawan lah kan, mesti ada yang tersinggung hati. Mesti ada yang sentap. Mesti ada yang bercakap dekat belakang. So, how? Macam mana nak menangani benda ni?

1. Kawan yang mudah sentap. Why and How To?
   
Yang ni biasalah. Kerja dia sentap jeee. Lupa ajak makan, sentap. Sembang tapi tak fokus dekat dia, sentap. Keluar tak ajak, sentap. Tengok movie tak ajak, sentap. Lupa nak share rahsia, sentap. Semua bendalah nak sentap. Yang berhati sensitif macam ni, nak ke tak mau memang kena jaga hati dia. Tapi, if they don't do the same things in return, just blurt it out. 

Pemerhatian aku lah kannn, orang yang suka sentap ni ada dua jenis. Ada yang jenis sentap, lepas tu elok sendiri. Satu spesies lagi, sentap lepas tu mogok masam muka nak kena pujuk. Tapi, adalah sangat jarang untuk jumpa orang yang suka sentap tanpa dia buat orang lain sentap. Why? Sebab, what you give, you'll get back. So, macam aku kata tadi. Kalau memang dah selalu sangat sentap, you really should have a slow talk with your friend. Yelah. Dah selalu sangat kan. Sampai teruk sangat. Buat slow talk. Tanya apa yang tak kena. Tanya apa yang dia nak. Lepas tu ubah je mana yang patut.

Please. Gaduh macam mana teruk dengan kawan pon, jangan bising bising tweet ke, update status ke, update moment ke. Tu semua tak akan menjernihkan keadaan. Makin teruk ada lah. Social media is not a good problem solver. Ingat tu.

2. Kawan yang makan kawan. Why and How To?



Makan kawan macam mana? Yang khianat lahh. Contohnya, yang kau ingat boleh simpan semua rahsia kau, in the end dia gunakan segala tu untuk go against you. That the worst could happen. Scary kan? How the person you trust the most use that very trust to go against you. So, acano kalau dalam situasi ni?

Yang ni tak perlu pikir panjang. Memang kena slow talk dan bersemuka. Bagi dia insaf. Kalau tak insaf jugak, tunggu apa lagi? Tinggal lah. Doakan dia dari jauh. Why? Because, if you stay close with her, you'll be irritated by her attitude. You'll be talking behind her. Masam muka. Tapi stay kawan. On off. So, what's the point? At least, bila dah jauh, tak ada cakap belakang. Settle. Kalau still ada, itu masalah lain. Sepatutnya bila dah jauhkan diri, let everything go. Kalau nak dia berubah, dia akan berubah. Doakan yang terbaik untuk dia. That's that.

3. Kawan yang suka cakap belakang. Why and How To?


Adatlah tu cakap belakang. Semua orang pernah buat rasanya. Sometimes, kita rasa macam perlu untuk cakap belakang. Why? Untuk lepaskan apa yang terbuku di hati. But, it is never good actually. Because, at the end benda tu akan diketahui. And then, mula lah gaduh apa semua. 

So, macam mana nak buat kawan jangan cakap belakang? Simple. Kita jangan cakap belakang jugak. Kita jangan mengumpat. Kenal betul betul someone tu, baru nak judge. Jangan sesuka hati nak judge orang kalau setakat kenal nama dan tengok gaya hidup dia. Always take time to know people. Kalau lepas dah rapat pon still ada benda yang kau tak suka pada kawan kau tu, tegurlah dia lembut lembut. Cakap terus terang. Tapi kalau lepas tu pon, kau still sakit hati. Kau yang bermasalah. Kau yang memang suka cakap belakang. So, kau yang kena ubah kalau kau tak nak orang cakap belakang kau jugak.


Aih. Letih rasanya lepas lama tak menaip panjang. So, that's the end for my simple update ni. Nanti kalau dah senang senang nak update lagi. haha. Macam banyak je kan. hihi. Akhir kata, value your friends. Love them. May Allah bless!

End.



Saturday, 2 August 2014

Syawal

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum peeps!

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin. Raya tu macam biasa jugak. Hari Raya Pertama memang tak sematlah nak bergambar ke apa. Tahun ni pun raya pertama sangat ala kadar. Dahlah bangun lewat. Bangun bangun, mandi, pakai baju tapi tak pakai tudung raya. Aherherher. Phone tak sempat nak belek. Orang whatsapp, mesej, call semua memang tak sempat nak layan. Omboi. Sibuk sangat nampaknya.

Anyway, malam tu sebelum tidur scroll lah TL Twitter. So, macam ramai sangat yang duk tweet cakap raya ni hambar lah, bosan lah, tak meriah lah. Mostly benda negatif lah. Normal lah kalau raya sekarang tak semeriah kau raya masa kecik zaman sekolah rendah hingus lap kat hujung tudung tu. Zaman di mana kau bawak beg silang pusing kampung dengan kawan kawan. Sekarang kau gather dengan kawan kawan kat mana? Group whatsapp? Group wechat? Hehh. -,-

So when I was busy reading the tweets about bosannya raya, macam tak raya and so what not, I realised that we human are so ungrateful. You get to celebrate raya with your family, with clothes to be worn, food to be eaten, house to stay in and people to mingle with. Nun di Gaza sana, how did they celebrate Raya? Entah makan ke tidak? Ada baju ke nak pakai? Ke sibuk tahlil dan mengaji untuk saudara yang dah syahid? Belajarlah bersyukur. Appreciate things around you.

And bila ramai yang tweet dan update status pasal sunyi, hambar dan tak meriahnya raya zaman sekarang, I think all of this things happened due to technology. Nama je beraya. Sampai rumah sedara, salam salam sikit, duduk depan balang kuih raya sebelah sepupu sepapa tapi tangan sibuk scroll handphone, tablet. Kalau sembang pun tanya password wifi. Mana nak meriah? Nanti nak nampak meriah bila bawak keluar monopod lepas tu wefie beramai ramai upload insta, facebook. Yeayy! Raya. Kononnya.

Semua dah sibuk berteknologi. Tak angkat muka dari phone masing masing. Komunikasi kita makin terbatas. Perkongsian cerita makin berkurang. Lagi senang berwhatsapp dari bersembang. Ruginya generasi sekarang. Tak rasa nikmat berdebat duit raya siapa lagi banyak, sorok kuih raya sedap dalam tisu bawak balik rumah, tidur sebab letih berjalan bukan sebab bosan dan bla bla bla. Rugi rugi.

End. May Allah bless.






Sunday, 13 July 2014

Tutorial download movie guna Torrent.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Salam Ramadhan. So, I love to watch movies. And I love to re-watch them. Hence, I need to keep them safely in my laptop. Ramai jugak yang tanya macam mana nak download movie. For me, I use Torrent. Sebab, kalau pakai Torrent ni best. If you lost internet connection masa Torrent dah sampai 99.0% pun, your download won't fail. Nanti dah ada internet connection, dia sambung balik. Best tak?

Kalau malam tu nak tidur tapi tak suka biarkan lappy terjaga, tutup je lah. Torrent tu pandai. Nanti kita switch on lappy dia continue balik download. Tapi, ramai jugak yang tanya macam mana nak download sebab nampak macam complicated. Haaa. Moh akak ajarkan. ihihi. 

1. Download BitTorrent!


Type je bittorrent.com .  Lepas tu click dekat get BitTorrent tu. Pehtu, macam biasa la. Ikut step yang dia bagi. Install macam biasa.

2. Go to Pirate Bay!


Dekat Box yang di-box-kan tu, taip la movie yang nak di donlod. Pehtu, jangan segan silu tekan je enter.

3. Keluar cemni.

Keluar list cemni. Pilih lah yang mana nak. Kalau ada perkataan 'CAM' maknanya movie tu dirakam. Paham paham la kalau dirakam acano kann. Tengok betul betul. Ada tajuk yang sama tapi boleh jadi tu games, audio and e-books. Pilih la Movie. ihih. Pehtu, klik dekat link tu.

4. Then.

Lepas klik dia akan keluar benda ni. Macam details untuk movie tu la. Klik dekat yang ada lambang magnet tu. Sebab dia akan terus direct pada apps bittorrent yang kita donlod tadi. Mudah jadinya.

5. Lepas klik.

Terus keluar pop-up macam ni! Pehtu, klik je ok.

6. Lastly.

Ni lah interface BitTorrent. Yang di-box-kan tu yang kita donlod tadi. Benda ni depends pada kelajuan internet kita la. lembap ke cepat. Lepas dah sudah di donlod, dia akan naik notification. 

Haaa. Clear tak? Simple je kan? Aku dulu guna benda ni terkial kial jugak. Tapi sekarang sebab dah pro, boleh lah nak gebang eksyen eksyen sikit. haha. Kalau nak download subs pulak, boleh gi SINI. Subs semua bagus bagus. Subs tu subtitle yehh.

That's all lah. May Allah bless.

End.

Monday, 7 July 2014

Dunia dan Mimpi Kita

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Kalau kau cari sempurna
Dalam dunia yang nyata
Kau akan kecewa

Kalau kau cari permata
Dalam celahan kaca
Kau akan terluka

Kalau kau cari cinta
Dalam bayangan rasa
Belum tentu kau jumpa

Kerana hakikatnya
Dunia ini bukan macam dalam cerita 
Yang kau baca sebelum menganyam lena

Dunia ini dunia nyata
Belum tentu pengakhirannya indah semua
Kalau pengakhiran indah impian kita
Harusnya kita usaha
Jangan hanya baca cerita
Dan tenggelam dalam jiwa
Dipengaruhi rekaan semata.

Usaha. Untuk mimpi kita.



Saturday, 5 July 2014

Ramadhan, Syaitan Dan Amalan.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!



Salam Ramadhan AlMubarak! Tahun ni lain Ramadhannya. Last year dapat buka puasa dengan family for the whole month since admission date for university was like two weeks after Aidilfitri. Masa tu bukan main happy. Orang lain sibuk tweet, update status sebab sedih tak dapat iftar dengan family tapi aku goyang kaki duk rumah lagi. Since masuk uni lambat, maka habisnya pun lambatlah. This year, aku yang duk sedih. Orang lain hoorayy hooray settle foundation matriks semua. Sobs sobs.

Anyway, tahun ni sahur masak sendiri. Yeayyy me! Tapi setakat ni lauk lebih kurang je. Telur masak merah/asam, telur dadar, tumis sardin, sup sayur. Tu je lah. Well, masak pakai rice cooker ni leceh. Dahlah rice cooker satu je. Tapi, alhamdulillah. Mak bersyukur noks. Jadual malam pun dah berubah masuk Ramadhan nih. Pukul 10 je sibuk potong bawang semua. Pastu masak lauk. Pastu tanak nasi. Lepas dah siap basuh semua pinggan mangkuk, iron baju, lipat baju. Bila tengok balik, hooo hemm geee "kittew dah macam makcik makcik." Makcik makcik is good in my opinion, though. :)

Biasa dengar kan, bulan Ramadhan ni takde hantu syaitan semua. So, there is no syaitan you can blame onto when you sinned but yourself. However, banyak percanggahan pendapat mengenai isu ini. Ada yang kata semua syaitan diikat. Ada yang kata hanya syaitan yang degil melampau atau ketua ketua syaitan je yang diikat. Contohnya hadis berikut : Maksudnya : “Dibelenggu padanya (Ramadhan) syaitan-syaitan yang degil/melampau.” (Rujukan : http://soaljawab.wordpress.com/2008/08/31/maksud-syaitan-dirantai-dan-dibelenggu-dalam-bulan-ramadhan/)

Ada pulak hadis yang menyatakan  “Sesungguhnya syaitan berjalan di dalam tubuh anak adam seperti darah mengalir, maka sempitkanlah aliran tersebut dengan berlapar (puasa)”. Kalau menurut dua hadis ni memang syaitan tak diikat lah. Kita yang bertugas payahkan kerja mereka dengan berpuasa. (Rujukan : http://jsm.ppukm.ukm.my/buletin/?p=282)

But still. Tu semua kerja Allah. As His caliphs, we should increase our ibadah quantity and improve the quality. Dari zaman sekolah dulu duk pasanga angan angan nak khatamkan AlQuran dalam bulan Ramadhan ni. Tapi tu lah. AlFatihah untuk diri sendiri sebab lalai. Sebab hanyut dengan kehidupan dunia. Allahu. :'(. Rasulullah SAW yang dijamin syurga pun bangun malam buat ibadat, kita yang belum tahu mana akhirnya nanti masih sibuk texting, online sampai larut malam. Memang betullah kita ni manusia. Senang hanyut. Senang leka. Maka, sempena Ramadhan yang mulia ni ayuhlah kita pasang azam baru tekad baru mencari redha Allah.

It's never late until it's too late. Kawan aku ada pesan, kalau hati kita tiba tiba terdetik nak buat amal ibadat lebih sikit, nak buat baik ke, jangan bertangguh. Terus buat. Hati kita ni, Allah yang pegang. Dia yang Maha Berkuasa nak balikkan, nak detikkan, nak hentikan. Kalau dah terdetik sikit tu, terus buat. Bukan senang dapat peluang macam tu. ;).

That's all for my first Ramadhan entry. ehehehe. Mana yang baik datang dari Allah. Mana yang buruk dari kesilapan aku sendiri. Have a blessed Ramadhan everyone!

END. May Allah bless.




Tuesday, 24 June 2014

Handmade Fabric Purse + Open When... Letters

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

Lately selalu rasa nak tukar purse lah, beg lah, kasut lah, baju lah. Kalau phone tu murah, pon aku nak tukar. Tapi, most of all aku paling nak tukar purse. However, kerana gaya hidup dan percaturan pengurusan duit yang tak pernah berjaya memang semua elaun bulanan tinggal habuk lah. Purse pun tebal atas jasa baik resit yang menimbun. Resit Daiso, resit Tesco, resit Giant, resit CoolBlog dan sebagainya. Sodih.

Alhamdulillah. Elok duit habis, dan dan semeter break start. At least tak perlu berlapar lah. Duk rumah konpem makan free. Sedap pulak tu. Kualiti dan kuantiti haruslah terjamin.Dah duk ramah lama ni, mulalah. Rasa lah gatal nak buat purse sendiri lagi. I've made one before this. Tapi sebab yang tu hasil selepas enam bulan tak sentuh mesin jahit maka, jahitannya tak kemas. Lepas tu fabrik pulak memang aku tak berkenan. Makin membuak buak nak buat yang baru.

Selepas puas membelek dan meng-google pelbagai tutorial purse, aku dengan acah acah pronya memilih untuk menggabungkan idea orang orang lain ni supaya menjadi gempak. Kononnya lahhh. Selalu nak purse Fossil. Tapi mahal oiiii. Purse idaman kalau boleh nak yang muat sumbat phone sekali. Yelah. Senang nak gi memana. Benda benda penting semua ada. Kannn? By the way, setakat ni tutorial fabric purse banyak yang dalam bahasa Inggeris. Memang kreatif lah diorang. Fabrik yang digunakan pon lawa.

Antara link yang aku boleh bagi untuk tutorial tu ialahhhhh :
  1. Style simple + amatur
  2. Style sama tapi diupgradekan sikit

So, hasil aku punya purse adalah.


Front view. I choose to follow the first tutorial tu. Belakang tu tambah pouch empat segi simple mimple untuk bubuh phone, mp3 dan tisu kononnya walaupun tak akan ada tisu. :P



Ni bila dah bukak. The inside of the purse. Acecehhh. Dalam proses belajar nak buat compartment utsinar yang boleh bubuh gambar tu. hihi



Gambar sama. Cuma zoom dan edit sikit.


The good things about making your custom purse are:
  1. Kita boleh decide nak buat warna apa, pattern apa, size apa. Contohnya, I chose to add puch for phones plus the tali tu kan. Buat ala ala wrislet.
  2. Boleh decide nak compartment yang macam mana. For me, I choose to have lot of card slots. I choose for the coin and notes compartments to be side by side. Senang kan nak bayar. Ambik duit kertas, ambik syiling sekali.
  3. Jimat duitttttt! For me, all I used are old materials. Potong seluar jeans lama, ambik zip seluar jeans, balance kain baju kurung mak. Tu je lah. 
  4. Memang boleh ikut selera kita. Lagi pro kita buat, lagi banyak selera kita yang boleh kita penuhi. ihih 


Seriously sangat menarik buat benda benda DIY. The other thing I want to share is Open When... Letters. Have you ever heard about it? Benda yang macam sweet. For me, sebenarnya benda ni sesuai dengan orang macam aku. Nak bagi hadiah dekat kesayangan tapi allowance habis dekat makanan. So, kita buat something yang tak perlu guna banyak bajet. aherher. Jimat duit.

Open When... Letters ni sesuailah kalau orang yang Long Distance Relationship. Relationship as in semua relation lah. I'm giving these letters to my close friend as well. hihi. The idea is to write untuk pasangan atau kesayanan tu. Sebab duduk jauh jauh, so you are not going to be by their side all the time. Maka, buat lah surat surat ni. Nak bebel panjang panjang malas. Tengok le gambar ni yeh.


So, aku pemaleh. Buat sikit je. The thing is, orang yang kita bagi tu akan buka surat ni ikut situasi tu. Haaaa. Gitu. Mcam ganti diri kita gituuuu.




Gambar dari tepi.



Bungkus elok elok. Ikat dengan tali tu biar lah tali yang lawa. Jangan pakai tali rafia. Pakai tali tangsi lagi parah. Tajam. Elok elok nak sweet sweet sampai ke klinik orang tu gara gara nak buka ikatan.


Aku lagi prefer hadiah macam ni. Nampak orang tu ingat dekat kita. Nampak dia punya kesungguhan dan usaha tu. Dan benda macam ni boleh simpan. Bosan bosan boleh bukak, baca. Kalau dah clash pon senang. Sebab benda ni kertas kan, bakar je. Kalau nak nampak ekstrem, lerai satu satu. Lepas tu rendam dalam air semalaman. Esok tu blend. Lepas tu tabur dekat sungai atau longkang. Kalau nak nampak semangat dan simbolik sikit, tabur kat laut. aherher.

Ini jelah hasil bebelan. Lama tak menaip panjang. Asyik sibuk nak berpuisi acah acah puitis je. Enjoy reading! Jangan lupa try buat purse handmade tu! Seronok perghhh perghhh!

END. May Allah bless.






Monday, 23 June 2014

Goodbye


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


I hate goodbye
Though I don't know the reason why
I won't look at their faces when I wave bye
I won't turn back to give a smile
Cause I'm afraid I will cry.



Saturday, 14 June 2014

Kita.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Antara kita
Tak pernah ada benda yang sama
Yang sama sama kita suka
Atau sama sama kita tak suka.

Aku lebih senang melayan lena
Saat kau pilih untuk tonton bola
Aku lagi suka bising berbicara
Waktu kau sibuk baca berita

Aku minum nescafe hampir tiap hari
Kau telan secawan sudah goyah nak berdiri
Aku boleh telan nasi goreng waktu tengah hari
Kau hanya makan waktu sarapan pagi.

Aku teruja memilih aneka makanan
Tika kau layan pelbagai sukan
Ah. Jelas puncanya, kan?
Kenapa begitu berbeza kita punya saiz pakaian.

Aku boleh menangis bila belajar Sejarah
Kau faham seolah olah ia subjek paling mudah
Aku boleh tersengih suka dalam kelas Inggeris
Kau biasanya terlungkup tewas umpama pahlawan ditusuk keris.

Banyak beza antara kita
Ini hanya separuh idea
Cuba kalau aku tulis semua?
Confirm aku musykil macam mana kita boleh bersama.

Tapi tak apa
Janji kita kongsi rasa yang sama
Sama sama suka
Sama sama cinta.


p/s : jom sama sama menggelikan diri baca puisi jiwang ini.








Saturday, 7 June 2014

Hei Lelaki.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ





Tuesday, 3 June 2014

Ramble.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Ladies,
If you were born pretty
You are lucky.
Some struggle very hard for the beauty.

If you were born in a wealthy family
Even though you are not pretty
You still are lucky.
You have the money to afford the beauty.

If you have both wealth and beauty
You are super lucky.
You have things that people often gone crazy for.

But hey,
To hell with beauty and money.
I say,
Let us be a good cook
or a good writer
or a good tailor
or a good teacher
Because
Beauty and money can't stay forever
But skills and passion will.




Sunday, 18 May 2014

Semua manusia atau hanya aku?


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم


Kalau ku turut keinginan
Ku ingin pandai masak pelbagai makanan
Kaya raya hingga mampu beli semua pakaian
Mahir bertutur dalam serba serbi bahasa percakapan
Gagah berani menyampaikan segala hujah pandangan

Kalau ku ikut kemampuan
Ku lebih pandai makan
Punya beberapa helai pakaian
Mahir bertutur bahasa kelahiran
Banyak menyimpan hujah pandangan

Akhirnya 
Aku tetap aku
Banyak keinginan
Sederhana kemampuan
Papa kedana dengan pengusahaan

Sungguh
Manusia punya beribu nafsu
Mahu ini itu
Namun tetap tidak berdaya maju
Semua manusia atau hanya aku?




Friday, 16 May 2014

Have You?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ



Have you ever love someone so deep
that your heart aches when he's not around?

Have you ever love someone so deep
that you keep searching for his face
even you know he's not around?

Have you ever love someone so deep
that you can't stop loving
even all he gave you are hurt and wound?

Have you ever love someone so deep
that you keep forgiving him
even you know it is wrong?

We all have.
All we need is someone who know
our love towards 'em is so deep
that they won't play around.




Wednesday, 30 April 2014

Judgmental.


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


That girl
She seems to be happy in everyone's eyes
But little did people know about her life
She had been through too much
Fighting so harsh
Just to live the so called life

That boy
They said he was ruined
By all the people and the things
That made him such a human being
He had such a broken wing
That he thought it would never be fine again
He had gave up on flying
Since he knew nobody is helping

We human are too judgmental
We describe every people at the very first look
We said it was the first impression
Though we knew it was our conclusion
We discussed people as if we are beyond perfection
We are drown in our very own deduction.




Monday, 28 April 2014

Beauty VS Ugly


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum peeps!

It's been so long since I wrote something long. Lately, I continuously stumbled upon the question about ugliness and beauty. Well, there's no people who are ugly. You just not good looking enough. In my case, I'm not good looking enough as compared to my friends and siblings. They are a whole lot better. Anyway, don't get me wrong. I'm not being depressed or low self esteem. This is what we call being realistic.

Being not beautiful enough is okay. There's nothing wrong. The wrong thing is when you are trying to become as pretty as other people around you. And you push yourself to look like others. Just for the sake of being pretty. In the end, you lost your originality. Your authenticity. Do remember that people are at their best in their own skins. When it comes to looks, lot of people become judgmental. Lot and lot and lot. No matter how hard you're trying they will always search for your bad side. For your flaws. So, why should you push yourself so hard just for others?

I've seen a lot of pretty faces around me. Yes, they are lucky. But do remember, Allah doesn't look into looks, He looks for heart. Being beautiful or pretty is bonus. Why should you worried about your look when you have a lot of other things that can make you look good? One and each of us was born with talent. All you need to do is seek for it. For me, I am very use to the words not pretty. So, when someone told me I look good or pretty, I was like " You are too use to my ugliness that you think I have become prettier." No offense. I'm living. XD

I never take the "not-being-beautiful-enough" as a weakness unless you are competing for Miss World. Then, people will judge you for your look. But still, it is subjective. Plenty of times we argue with people around us, claiming our choices are prettier, theirs are not. See? Beauty is in the eyes of the beholder. We can never satisfy people. All we can do is shine in our own way. We are born starts so let us not die too early. Shine brightly and be proud for how you look.

END. May ALLAH bless.



Friday, 25 April 2014

Night


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


It was during the night
Where it was so silent
That I can hear my very own heart beats
That I can really feel my eyes blink
That I can tell which part of bones are rattling from the cold
It was during such nights
Where I thought about you the most.



Monday, 21 April 2014

Biar


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Mereka kata mereka tunang
Kerana mereka berhajat mengakhirkan hubungan
Atas nama pernikahan

Mereka lupa mereka punya Tuhan
Tuhan yang memiliki segala kelebihan
Yang memerhatikan mereka saban siang dan malam

Jangan kau lupa anak muda
Gelaran tunang bukan lesen menghalalkan dosa
Jangan kau cemarkan agama
Demi kemuliaan di mata manusia

Biar keseorangan
Biar kerinduan
Biar kebosanan
Biar sakit memerhatikan orang berteman
Biar cemburu melihat orang berpacaran
Kerana selagi kau pegang pada iman, Tuhan pasti kurniakan kau kebahagiaan.




Sunday, 9 March 2014

MH370

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Mudahnya keyboard warrior berbicara
Menyuruh kerajaan hebahkan sahaja
Jika benar pesawat MAS hilang di dunia
Mereka bilang mereka redha
Mereka maki dan mereka cerca
Mereka lupa
Atas pesawat itu mereka tak punya sesiapa
Tak punya teman mahupun keluarga
Mereka sekadar berbicara
Menembak kata tanpa kira.

Tengok dengan mata hati
Tengok dengan teliti
Yang dikatakan hilang itu meninggalkan famili
Pasti mereka simpan harapan dan doa yang menggunung di hati
Kalau hebah tanpa kenal pasti
Tanpa peduli perasaan dan diri
Mengumum berita tanpa bukti
Bukankah runtuh semangat mereka nanti?


Jangan sebab nak retweet di Twitter,
Like di Facebook,
Komen di blog,
Kau lupa perasaan orang lain.
Jangan.
Jangan benda macam ni pun nak dipolitikkan.
Jangan kau lupa kita punya Tuhan.
Jangan kau lupa sikap kemanusiaan.

Musibah ini ada hikmahnya,
Harusnya kita makin rapat sesama rakyat dan bangsa.
Bukan saling mewujudkan prasangka,
Antara dua parti berbeza.

Bukan menyebelah mana mana
Cuma sakit hati dan sakit mata
Melihat keyboard warrior berbicara
Tanpa mengira baik dan buruknya.

#PrayForMH370



Wednesday, 26 February 2014

Mengada nak berpuisi.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Betul kata orang,
Bila sayang,
Harapan jangan sampai luas sebendang.

Jangan bubuh percaya dalam dalam,
Jangan terlebih rindu dendam,
Jangan sampai hati pun kau pejam.

Tak mahu terima kebenaran.

Sebab,
Sakitnya bila hati dikecewakan,
Bukan macam sakit jatuh tepi jalan,
Atau sakit hati dibahan.

Tapi, sakit yang ambil masa nak hilang.
Dan bukan sekejap.



Thursday, 16 January 2014

The Not So New Year Post!


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Assalamualaikum peeps!



Omboi. Ni first entry untuk tahun 2014 yang gilang gemilang ini. Wee huuu. Masing masing mesti dah pasang azam kan? Aku? Aku recycle azam dari darjah enam hari tuh lagi. Membazir tu kawan syaitan. Maka, berjimat sikit dalam berazam tu. Haaa. Cenggitu. Anyway, yang penting, pakat pakatlah merealisasikan azam yang dipasang tu. 

Masuk cerita lain pulak yeh. Lagi dua minggu adik bongsu tercinta sudah dua tahun. Makin besar, makin lasak, makin banyak mulut. Sekarang dah banyak mulut bukan main. Kalau dia tengok video dia dulu dulu, lepas tu dengar suara mak atau ayah aku dalam vid tu konpem menangis. Kononnya, mak ayah tersekat dalam phone. Adik oh adik. Lepas tu semua orang lelaki atau perempuan dia panggil abang, kakak. Pakcik yang bertongkat pergi surau lalu depan rumah pon dipanggilnya abang. Mulut manis betul.

Nest story. Sekarang dah masuk semester dua hidup dalam dunia universiti. Memang banyak yang berbeza. Way too much. Friends, life style, communicating style, and not to forget life cost. ihih. Kawan tu dua dua baik. Zaman MRSM baik. Zaman Uni ni pon baik. Tapi still, lain. Kau tak boleh expect kau akan dapat kawan yang sama sebijik sebijol dengan kawan waktu sekolah dulu. Kawan dekat sekolah dulu memang rapat habis. Lima tahun share kelas, share homeroom, share bilik. Sampai satu tahap, share selimut, katil dan sebagainya. Bond tu memang kuat habis.


So, bila dah kenal kawan baru dekat Uni ni memang take time lah. Macam orang kata lah kan. Usia 18 dengan 19 ni transfer period. Baru nak sesuaikan diri dengan kehidupan tanpa teguran dan bebelan dari cikgu atau parents. Kalau macam aku, dulu sekolah asrama. Jadi, ambik masa nak kenal balik orang baru. Nak start belajar bina balik friendship. Tapi Alhamdulillah, kawan kawan aku dekat uni baik baik belaka. Cuma belum rapat gila babeng macam kawan kawan zaman MRSM dulu. huihui

Rasa macam tu je modal nak mengarut aku. haha. Nanti hapdate lagi lah kot. Heshhh. Lama bebenor tak hapdate. Biasalah, student life kan busy. Kononnye lah. Padahal aku busy membuat tahi mata. 

END. 
May Allah bless.





 
Copyright © . All Right Reserved by bazilah abu hassan